Home Events Van Leeuwenhoeklezing: De natuur als inspiratie voor medische innovaties

Van Leeuwenhoeklezing: De natuur als inspiratie voor medische innovaties

Aimée Sakes, gastheer Rob Mudde

De natuur is altijd een grote inspiratie geweest voor het ontwerpen van objecten en machines, denk bijvoorbeeld aan de eerste flappende vliegtuigen en klittenband dat geïnspireerd is op zaden van planten. Door jarenlange evolutie heeft de natuur interessante en robuuste oplossingen gevonden voor veel alledaagse problemen. Zo is een wesp in staat om door hout te boren met een ultradunne angel en kan een octopus uit super kleine gaten ontsnappen!
In mijn onderzoek vertaal ik robuuste oplossingen uit de natuur naar slimme zachte mechanische systemen voor het oplossen van uitdagende problemen in de medische wereld. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe flexibele katheters die zich als een slang door het lichaam heen kunnen bewegen of ultradunne weefsel transportsystemen waarbij biopsies diep in het lichaam genomen kunnen worden.
Deze slimme zachte robots gedragen zich als zachte wezens, zoals octopussen, en kunnen zich hierdoor veilig voortbewegen door het lichaam en zich aanpassen aan de delicate en bewegende omgeving van het menselijk lichaam. In tegenstelling tot harde robotica, waar dit niet mogelijk is, bieden zachte robots veel nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van ultradunne medische robots.

Aimée Sakes is Assistant Professor bij de Faculteit 3mE van de TU Delft en bestuurslid bij NWO.
Rob Mudde is vice-rector van de TU Delft.

Date

May 14 2023
Expired!

Time

11:00 pm - 11:00 pm

Location

Theater de Veste, Theatercafé
Asvest 1, Delft
Studium Generale

Organizer

Studium Generale
Email
sg@tudelft.nl
Website
https://sg.tudelft.nl/