Home Events Het Filosofisch Café | Tussen woke en vrees: een gesprek over progressieve (internet)activisme

Het Filosofisch Café | Tussen woke en vrees: een gesprek over progressieve (internet)activisme

Cancel-culturebloggers vóór het uitbannen van systematisch racisme, twittertitanen tegen witte superioriteit of Instagramadventisten die de wereld woke willen maken. Progressieve internetactivisten die ‘woke’ zijn, strijden tegen maatschappelijke ongelijkheid en schuwen daarbij de frontale aanval niet. Vaak gebeurt dit online. Activisme is keihard nodig, grote omwentelingen kunnen immers alleen plaatsvinden wanneer er eerst geschopt wordt. Maar wanneer verandert activisme in ‘trial by media’? Want wat ook maar riekt naar machtsmisbruik, racisme of het in stand houden van ongelijkheid, wordt in twitter threads, video’s of opiniestukken neergesabeld. Wie zich bewust of onbewust schuldig maakt, wordt flink in verlegenheid gebracht. Is dat nou nodig? Een Filosofisch Café over het nut en de noodzaak, maar ook over de weerstand tegen progressief internetactivisme.

Jerry Afriyie is mensenrechtenactivist en dichter. Hij is mede-oprichter van de stichtingen Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. In 2011 startte hij samen met andere kunstenaars de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme. Samen met Pakhuis de Zwijger en Sunny Bergman startte Jerry de beweging Wit aan zet, gericht op de bewustwording van het bestaan van wit privilege in Nederland.  

Sandra Ball is coach en manager sociale verandering. Ze werkte eerder bij o.a. Milieudefensie en heeft ruime ervaring als directeur en manager, coach, adviseur, trainer en facilitator van verandering. 

Chihiro Geuzebroek is director producer van de documentaire Radical Friends en heeft short video content  gemaakt voor oa. Code Rood, Fossil Free Culture, Shell Must Fall, Greenpeace, FOEI, DocP, Internationale Socialisten, BIJ1 Amsterdam, Our Footsteps (migrant theaterproductie) en Aralez. Ze heeft 100+ talks gegeven in 10+ landen over klimaatracisme en decolonial climate justice. Chihiro combineert community organizing met spoken word, protest music productie en in 2020 maakte ze een tentoonstelling People Powered movement vs. Shell (FUSE NDSM).

Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

 

Date

Jan 31 2022
Expired!

Time

8:00 pm - 10:00 pm

Location

Theater de Veste, Theatercafé
Asvest 1, Delft
Studium Generale

Organizer

Studium Generale
Email
sg@tudelft.nl
Website
https://sg.tudelft.nl/