Een deur die plotseling dichtslaat, schaduwen die nergens vandaan lijken te komen, de stilte in je huis wanneer iedereen weg is. Het voelt unheimlich, een vorm van angst die opkomt als iets bekends ons opeens niet meer vertrouwd voorkomt. Een gevoel waar schrijvers, filmmakers en kunstenaars graag op inspelen.
Het unheimliche beangstigt ons. Het daagt onze natuurlijke inborst uit om het onbekende uit de weg te gaan. Maar juist confrontatie met angst kan ook een drijfveer zijn om toch de sprong in het diepe te wagen. Volgens de Deense filosoof Soren Kierkegaard is dat wat ons als mens uiteindelijk verder brengt.
In dit Filosofisch Café nemen we de emotie angst onder de loep. Angst voor het vreemde en het onbekende. Wat triggert onze angstgevoelens, waarom gaan we soms actief op zoek naar kippenvel? Is angst nog ergens goed voor? We kijken een vreemde en zenuwslopende kortfilm en gaan erna in gesprek over het umheimliche en de filosofie van Soren Kierkegaard.
Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.
Deze avond over angst is onderdeel van een tweeluik over emotie. Emoties maken ons mens en maken het leven rijk en waardevol. Maar hoe vaak staan we nu daadwerkelijk stil bij wat gevoelens voor ons betekenen en wat ze ons vertellen?
In deze mini-serie kijken we naar emoties door de ogen van filosofen, psychologen, sociologen en kunstenaars. Wat ervaren we als we geëmotioneerd zijn? Welke rol speelt kunst in ons gevoelsleven? Deel een, op 20 maart, ging over verwondering.